Powered By Blogger

poniedziałek, 10 lutego 2014

Ciastka francuskie z jabłkiem

Może niezbyt odkrywcze, ale przepyszne i przeproste do zrobienia.

Składniki:
 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
4 średniej wielkości jabłka
 cynamon
cukier trzcinowy


 Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski, dopraw dużą ilością cynamonu i cukru, wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku ok. 8 centymetrów. W sumie powinno wyjść 30 kwadratów. Na każdy z nich łyżką nakładaj po trochu jabłek z cynamonem i sklejaj ciasto w tak zwane paczuszki.


Nagrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw program "góra dół". Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułuż na niej ciastka. Możesz je posmarować białkiem z jajka i dodatkowo posypać cukrem krystałem na wierzchu. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw blachę z ciastkami i piecz dopóki ciasto nie nabierze złotego koloru

Efekt powinien być mniej więcej taki.
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz